clash of clans mobile game

Clash of Clans: zo word je de beste

Het is bijna niet voor te stellen, maar Clash of Clans werd al uitgebracht in 2012. Het maakt het des te knapper dat dit spel nog altijd ongekend populair is. Clash of Clans werd ontwikkeld voor zowel iOS als Android. Dit spel is een MMO oftewel een Massively Multiplayer Online game. Dit houdt in dat je binnen de virtuele wereld van dit spel met vele spelers tegelijk kunt spelen. Dat is één van de redenen waarom dit spel zo leuk is om te spelen. Dagelijks wordt dit spel gespeeld door miljoenen mensen over de hele wereld. De concurrentie is groot en jouw dorp zal niet zomaar andere dorpen uit het niets kunnen verslaan. Hoe wordt je de beste in Clash of Clans?

Wat is Clash of Clans precies?

Voor de niet-spelers die wel interesse hebben in dit spel, zullen we een korte samenvatting geven van wat je kunt verwachten van deze mobiele app. Clash of Clans is een strategiespel dat verkrijgbaar is voor iOS en Android. Het spel speelt zich af in een fantasy setting. Als speler ben je de leider of ‘chief’ van een dorp. Aan jou de taak om jouw dorp zo groot mogelijk te maken. Dit doe je aan de hand van allerlei grondstoffen of ‘resources’. Deze grondstoffen kun je zelf produceren, maar je kunt ze ook veroveren van andere spelers.

Belangrijke grondstoffen van Clash of Clans

Clash of Clans is een freemium spel. Dit houdt in dat het basis spel gratis is, maar dat je voor sommige features en services zult moeten betalen. Betalingen zijn geen verplichting, maar de praktijk leert ons dat ze geregeld essentieel zijn om ver te kunnen komen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gems (juwelen of edelstenen) van dit spel. Deze edelstenen kunnen je leven een stuk eenvoudiger maken, maar je moet hiervoor wel betalen. Andere belangrijke grondstoffen zijn goud, elixir en dark elixir. Deze grondstoffen kun je gebruiken voor het bouwen en upgraden van verdedigingen en vallen, het bouwen en upgraden van gebouwen en het trainen en upgraden van je troepen en de magie die gebruikt wordt.

De beste tips om te winnen bij Clash of Clans

Clash of Clans is geen moeilijk spel om te begrijpen, maar het is best een uitdaging om er echt goed in te worden. Verwacht dan ook niet dat je meteen de beste zult zijn. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om de beste in dit spel te worden. Zelfs als je nu vanaf nul begint, is er een hoop mogelijk. Wij zetten onze beste tips voor je op een rij.

Oefen eerst in de single player

Voor beginnende spelers is het aan te raden om het spel eerst goed onder de knie te krijgen. Het opnemen tegen andere spelers is een goede leerschool, maar tegelijkertijd is het misschien ook iets te snel een sprong in het diepe. Er is niets meer demotiverend dan meteen vaak achter elkaar verliezen. Je moet ook niet het plezier in het spelletje verliezen. Begin daarom rustig aan en zet je eerste stappen binnen de single player modus van het spel. Hierin word je niet alleen de basis geleerd, maar je kunt hierin ook al zelf je dorp en kasteel opbouwen. Doe je dit, dan zul je langzaam maar zeker klaar zijn voor de echte clashes.

Bouw naar behoren

Een belangrijk onderdeel van Clash of Clans is het bouwen. Bouwen doe je niet alleen om je dorp uit te breiden, maar ook om je dorp en je bezittingen bescherming te bieden. Daarom is het een goed idee om muren te bouwen waarbij er geen zwakheden zijn te vinden. Dit kun je het beste doen door de muren compact te houden en later je dorp uit te breiden. De sterkste verdedigingen plaats je in het centrum van je dorp. Weet je vijanden toch niet buiten de muren te houden, dan zorg je er op deze manier voor dat het stelen van je bezittingen meer tijd in beslag neemt waardoor je alsnog jezelf kunt verdedigen.

Speel offensief

Als je wel eens geschaakt hebt, weet je dat agressieve spelers vaak beloond worden voor hun aanvallende spel. Hetzelfde geldt voor Clash of Clans. Echter zul je in dat geval wel moeten investeren in een goed leger. Dit doe je op de volgende manier:

Bouw een stadshal

Dit versnelt de productie van elixir

Plaat barakken en kampen buiten de muren (leveren geen grondstoffen op)

Verbeter de barakken en kampen

Bouw een laboratorium, magiefabriek en goudmijnen

Zo bouw je binnen no time een sterk leger op dat het iedere tegenstander moeilijk kan maken. Een te afwachtende houding kan er toe leiden dat je afgeslacht wordt door een ander. Voorkom dit en investeer meteen in een goed leger.

Wees slim met in-game aankopen

Hierboven hebben we je al verteld dat er in-game aankopen mogelijk zijn. Dat is was Clash of Clans tot een freemium game maakt. Er zullen vele spelers zijn die genoeg hebben aan het basis spel en niet overgaan tot het maken van aankopen. Dat is hun goed recht, maar als je echt wilt uitgroeien tot een top speler zul je wel een aantal euro’s moeten investeren. De gems kunnen je leven namelijk een stuk eenvoudiger maken. Spendeer echter niet blindelings vele euro’s aan deze edelstenen.

Het is verleidelijk om maar meteen juwelen te kopen. Zo kun je binnen no time een goed dorp bouwen. Echter is het aan te raden om dit niet te doen. Je kunt beter het spel leren spelen en de tijd nemen om je dorp te bouwen, dan om een kortere weg te nemen. Van deze investering zal je later in het spel een hoop profijt hebben. Wees daarom slim als het gaat om het uitgeven van je gems. Wie weet wanneer je ze echt nodig hebt.

Zoek een clan

Het leuke aan een MMO zoals Clash of Clans is dat je de optie hebt om met vele spelers tegelijk dit spel te spelen. Je kunt natuurlijk elkaars dorpen aanvallen, maar bij dit spel is het ook mogelijk om een clan te vormen met andere spelers. Zo kunnen spelers elkaar uit de brand helpen wanneer het nodig is. Ook wanneer één aangevallen wordt, kunnen de andere leden van de clan bijspringen. Het is ook mogelijk om het op te nemen tegen andere clans in de zogenaamde Clan Wars. Na een dag voorbereiding kan de oorlog tussen clans begonnen worden. Hoe meer schade je aanricht bij een andere clan, hoe meer sterren dit je zal opleveren.