toon blast mobile game

Review Toon Blast

Een cartoonesk puzzelspel dat lekker wegspeelt: dat is Toon Blast in een notendop. Deze app werd ontwikkeld door Peak Games, bekend van onder meer Toy Blast. Het spel zit tot de nok toe gevuld met uitdagende levels die er voor zorgen dat de spanning gedurende het spel behouden blijft. Zo blijft Toon Blast vermaken. Het doel van het spel is om clusters van blokjes met dezelfde kleur weg te werken. Doe je dit, dan knal je ze als het ware van het speelveld af. De eerste levels zijn nog relatief simpel, maar gaandeweg worden de uitdagingen steeds groter.

Over de ontwikkelaar van Toon Blast

Toon Blast werd dus ontwikkeld door Peak Games. Sinds hun oprichting in 2010 zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders als het gaat om mobiele games. Het duurde even voordat het grote succes er kwam. Dit volgde namelijk pas in 2015, met de uitgave van Toy Blast. Toy Blast kun je zien als de voorloper van Toon Blast.

Qua gameplay lijken deze spellen veel op elkaar. Toy Blast is ook een puzzelspel. Grafisch ziet dit spel er enorm kleurrijk uit en gaandeweg het spel worden de puzzels steeds uitdagender. Hierdoor heeft het dezelfde verslavende factor die Toon Blast ook bezit. Dankzij deze twee successen is Peak Games uitgegroeid tot één van de grootste mobiele games ontwikkelaars van nu. Zelfs Ryan Reynolds, vooral bekend van Deadpool, verschijnt nu in reclames voor dit spel. Een acteur van die statuut kun je niet betalen zonder dat je veel succes hebt behaald.

Hoe speel je Toon Blast?

Tijdens Toon Blast zul je voornamelijk zoveel mogelijk blokjes van dezelfde kleur proberen te clusteren, waarna je ze laat verdwijnen van het speelveld met één klik. Dit hoeft echter niet per se het doel te zijn van een level, alhoewel dit over het algemeen wel de manier is waarop je een level kunt uitspelen. Ieder level heeft namelijk zijn eigen doel.

Zo is het mogelijk dat je een bepaalde hoeveelheid aan blokjes weg moet spelen voordat je door kunt gaan. Hierbij kan het gaan om een specifieke kleur, bijvoorbeeld rood of paars. Maar het is ook goed mogelijk dat je ballonnen op het speelveld hebt die je naar de bodem moet zien te krijgen. Je hebt het level pas uitgespeeld wanneer alle ballonnen op de bodem van het veld zijn beland. Ieder level heeft dus zijn eigen uitdaging en doel. Dit houdt het spel spannend, bij ieder level.

Extra power ups

Het mooie aan Toon Blast is dat je beloond wordt wanneer je zo groot mogelijke clusters van blokjes met dezelfde kleur weet te maken. Het speelveld van Toon Blast is continu in beweging. Wanneer je gekleurde blokjes laat verdwijnen, komen hiervoor weer andere gekleurde blokjes in de plaats. Hoe meer blokjes je tegelijkertijd laat verdwijnen, hoe anders het speelveld eruit komt te zien. Maar er kleven nog meer voordelen aan het laten verdwijnen van zoveel mogelijk gekleurde blokjes tegelijk.

Zo zul je al beloond worden wanneer je een combinatie van 5 of 6 gekleurde blokjes weet weg te werken. In dat geval ontvang je een raket. Deze power up heeft als speciale kracht dat het een gehele rij of kolom voor je weg kan werken. Ook de blokjes die op deze manier van het veld worden gevaagd worden weer vervangen door nieuwe blokken. Bij een combo van 7 of 8 blokjes ontvang je een bom power up. Komt deze bom in aanraking met een andere power up, dan ontploffen alle blokjes in de nabije omgeving (1 horizontaal, verticaal en diagonaal). Je kunt hier dus een raket op afvuren voor een nog explosievere combo.

Maak je een combinatie van 9 of meer blokjes, dan ontvang je de discobal. Deze power up krijgt de kleur van de blokjes waardoor de bal ontstaan is. Maak je een combinatie van 9 rode blokjes, dan is de discobal dus ook rood. Gebruik je deze power up, dan laat je alle blokjes van deze kleur verdwijnen van het veld. De positie van deze blokjes maakt hierbij niet uit. Daarnaast kun je de discobal combineren met andere power ups. Een discobal en een bom zorgen er voor dat alle blokjes van een specifieke kleur veranderen in bom power ups. Voor een discobal en een raket geldt hetzelfde, alleen veranderen de blokjes dan in een raket in willekeurige richting. Tot slot kun je ook twee discoballen combineren. In dat geval maak je een heel veld leeg.

Toon Blast boosters

Naast de power ups zijn er ook boosters aanwezig bij dit spel. Deze boosters kun je ontvangen als je een Toon Chest (ontvang je iedere 10 levels) of Star Chest (kun je kopen als je minimaal 20 sterren bezit) opent. De bokshandschoen verwijdert alles in een rij. Het aambeeld verwijdert alles in een kolom. Met de dobbelsteen kun je een aantal blokjes omwisselen. Wie weet ontstaat hierdoor wel een winnende combinatie.

Wat vinden wij van Toon Blast?

Wat we hierboven beschreven hebben is nog maar een tipje van de sluier van wat Toon Blast je te bieden heeft. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer mogelijkheden er zijn. Maar dat is aan jou om te ontdekken. Het leuke aan Toon Blast is bovendien dat je het samen met vrienden kunt spelen. Je zult samen vele puzzels oplossen en een hoop lol beleven. Wij zijn in ieder geval groot fan van Toon Blast, en we verwachten dat je jezelf uren kunt vermaken met dit spel.